HTML

SuddenStrike

Magyar SuddenStrike

Friss topikok

  • Barna Tizi: Nálam sajnos nem fut in7 alatt. Elindul a játék, de sima fekete képernyőt látok csak. Ha megnyomom... (2017.07.29. 11:28) Sudden Strike kezdetek

Archívum

Sudden Strike kezdetek

Me262 2013.02.07. 14:33

Tegnapi írásom kicsit elkeseredett volt, de ma úgy gondolom készítek egy cikket. Foglalkozzunk az alapjátékkal? vagy inkább vessük bele magunka a Mod-okba? Szerintem maradjunk egyenlőre az ismerkedéssel. Ismerjük meg magát az alapjátékot. 

Sudden Strike a kezdetek  :


Ez egy Real Time Tactics RTT Stratégia. A Fireglow Games készítette, és 2000-ben jelent meg. A cdv Software volt a kiadó. 

Gépigénye akkoriban igen combosnak számított, mindennek ellenére egész szépen muzsikált. Grafikája 2D-s ennek ellenére igen részletes. Akkoriban a 2D-s grafika számított "rendszeresítettnek" szinte minden stratégia ebben a környezetben muzsikált. Gyakran jelentek meg akkoriban, nehéz játékok,- vagyis kihívás volt végigjátszani a régebbi game-ket. Sokkal nyugodtabb tempót diktált az SS mint kortársai. Egy átlagos Pentium 2-es gépen simán elmuzsikált. Voodoo2-es kártyával megáldva simán futott. A Sudden Strike sikerét köszönhette fizikájának, és a környezet rombolhatóságának. 

Grafika: 

Itt szerzett magának sok dicsőséget, igen részletes kidolgozottsága révén sokak kedvence lett. Már fent említettem hogy 2d-s grafikai-motor dolgozott alatta. Részletei szemet kápráztattak, felbontása 800x600. Ugye ritkaság volt az 1024x768-as monitor 2000 derekán. A Warcraft2-sem volt nagyon megáldva felbontás terén, bár az öregebb játék. 

Készítettem egy képet a menü-ről, bár ez a SSF-ből való (Sudden Strike Forever) még megállja a helyét. Ebbe már bekerült az 1024-es felbontás. Egész egyszerűen lehet állítani a menüt, a grafikát sehogy. De kétlem hogy 2013 után még akad valakinek használatban P1-es gépe. Kompatibilitási problémáim nincsenek a játékkal, Win7 64bit-es rendszeren tökéletesen megy. Semmi szöszmötlés, bár érdemes vírus mentes gépen indítani. 

Hangok: 

Azért itt megmutatkozik hogy sok időt feccöltek a készítők ebbe. Az első SS még elég hibás és néha nincs hang, kicsit bugos de ezt hamar orvosolták. Harc közben fergeteges a fegyverek ropogása, ágyúk dörgése, és az emberek nyögései, halál hörgései. Sok panaszom nincs erre, még így 13 év távlatából sem. 

A játékot körülöleli egy atmoszféra, amivel a mai napig nem találkoztam. Az atmoszféra ahol több száz! ember és több tucat tank/repülő csap össze egymással. Utólag kiadott pályákon, akár eposzi csatákat is átélhet a játékos. Leningrádtól az Elbáig Sztálingrádtól a Donig, Franciaországtól a Krim félszigetig, Tobruktól Berlinig határtalan kalandozások, és csaták várják a játékost. Rengeteg Misszió található az alapjátékban, ezek igen rendesen kidolgozott pályák. Gondosan kitervelt taktikát igényelnek, és előre beiktatott manővereket biztosítanak.  Vannak szövetségeseink akik segítenek egy-egy küldetésben, de őket nem irányíthatjuk. 

Az Mi-re kevés panasz van, teszi a dolgát harcol és megpróbál győzelemre fókuszálni. Az egységeink néha nagyon ritkán, elszöszmötölnek az útirány kereséssel. Néha elfelejtik parancsaink, de ha megnézzük ez csupán azért van mert feltartóztatta valami, szóval nem minden esetben a program hibája. 
Lehetőségünk van a Pause gomb használatára, ez csupán azért mert ha menet közben kicsit nyakunkba szakad az irányítás, lehetőségünk van egy kis csalásra hogy lereagáljuk az eseményeket. 

Előnyök/Hátrányok:

Nagyon pozitív hogy nem kell nyersanyag után keresgélnünk, a program meghatározott egységet ad. Ezeket nem kell menedzselnünk hanem egyből a harcra tudunk fókuszálni, kell is mert az ellenség nem fog szőrözni. Néha beválik a Rommel-i taktika és egy jó oldal, vagy hátbatámadás eredményes lehet. Szöszmötölős pályákon pedig a leleményesség győz, minél ügyesebbnek kell lenni. Olykor el kell csenni az ellenfél eszközeit, így dominálni a harctér felett. Kessel-be csak az előre gyártott pályákon kerülünk, szóval emiatt nem kell aggódni. Kessel Magyarul a katlant jelenti, ezt a fogalmat gyakran lehet majd olvasni az írásaimban. Rengeteg háborús könyv alapján, kialakult bennem hogy meg tudjam ítélni a csatákat.  

Egy gyönyörű korhű dalt is hallgassunk meg. Bejegyzéseim gyakran fognak tartalmazni korhű számokat. 

Nyugodtság:

Aki kipróbálja a játékot az lassítson! itt nincsenek pontok és streek-ek, nem fogja díjazni a program az eszetlen rohanást. Mivel lassan 13 éves a játék így az akkori igényekhez lett méretezve, akkor még nyugisabb volt minden játék. Nem kell rohanni, a háború se gyorsan zajlott, erre időt kell szánni. Egy-egy pálya 3-4 órát is igényel, ez a rajongói pályákon akár több is lehet. Egy Alap 128x128-as pálya alapterülete gyors győzelmekkel kecsegtet. De vannak hatalmas már-már eposzi pályák is, mondjuk az SS-ben csak a 256x256-os a legnagyobb. A folytatásokban a brutális 512x512 pályákkal is fogunk találkozni. De előzetesen jegyezzük le az alapjátékokat, és ismertessük mind a régi, mind az új rajongókkal. A régieket azért említettem, mivel biztos berozsdásodott a stratégiai énjük, és ha egy Multi meccsen harcolni akarna, akkor a fiatalok csúnyán elpáholnák. Igen játsszák még interneten ezt a játékot, de arról később írok. 

Összességében egy remek Valós idejű stratégiai játék ez. 

Részletesebben fogok foglalkozni a játék eszközeivel, rendszeresített katonai felszereléseivel. Még kiegészítem eme posztot egyenlőre legyen ennyi elég. :) 

Egyenlőre csak az alapjátékkal foglalkozom. A pályákat majd később elérhetővé teszem, rendes koordinálást szeretnék mert rengeteg sudden strike-os cuccom van. Közel 9 év gyűjtögetése van mögöttem, így gondoltam hogy létrehozom ezt az oldalt. Majd ha sikerül ide vonom a tartalom köré, a megmaradt magyar rajongókat. 

Címkék: Strike Sudden Strike Sudden Strike Forever Sudden

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sudden-strike.blog.hu/api/trackback/id/tr485067197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barna Tizi 2017.07.29. 11:28:25

Nálam sajnos nem fut in7 alatt. Elindul a játék, de sima fekete képernyőt látok csak. Ha megnyomom az ablak billentyűt, akkor egy pillanatra látom a játék főképernyőjét, de ennyi. :(
süti beállítások módosítása